infolinia: +48 22 451 00 22

Najtańsze wycieczki dla studentów i absolwentów oraz osób do 35 lat

Data od:

Data do:

+/-

Dorośli:

Dzieci (wiek):

Intership - praktyki w USA

Internship w USA

Czym jest Intership/ Training?

Praktyki w USA (Internship Program i Training Program) to programy, które oferują niepowtarzalną możliwość podwyższenia kwalifikacji zawodowych, rozwinięcia umiejętności zdobytych podczas studiów i poznania amerykańskiego stylu pracy. Program Internship skierowany jest do studentów i absolwentów do 12 miesięcy po zakończeniu studiów, natomiast program Training to oferta dla tych osób, które skończyły już swoją edukację i posiadają minimum roczne doświadczenie zawodowe.

Od lipca 2007 roku Amerykański Departament Stanu wprowadził rozróżnienie stażu dla studentów i absolwentów na dwa równorzędne programy: Internship oraz Training:

  • Intern - student lub absolwent do 12 miesięcy od momentu uzyskania absolutorium (doświadczenie zawodowe nie jest wymagane). Maksymalny czas trwania programu wynosi 12 miesięcy. 
  • Trainee - absolwent studiów stacjonarnych lub zaocznych powyżej 12 miesięcy od daty obrony i posiadający co najmniej 1 rok doświadczenia zawodowego (zgodnego z kierunkiem studiów i praktyki., lub osoba która ukończyła szkołę średnią i posiada minimum 5 –letnie. ). Maksymalny czas trwania programu to 18 miesięcy. 

Wyjazd na program praktyk w USA (Internship/Training Program) to świetna inwestycja, której korzyści w znacznej mierze przewyższą poniesione wydatki. Nakłady finansowe, które musi ponieść osoba starająca się o uczestnictwo w programie zwrócą się już po pierwszych kilku miesiącach pobytu w USA!

Dzięki naszej partnerskiej organizacji ICCE, fundacji CENET znajdziesz praktykę zgodną z Twoim kierunkiem studiów lub doświadczeniem zawodowym. 

Oferty praktyk skierowane są do studentów/ absolwentów kierunków biznesowych, hotelarstwa, informatyki, architektury, kierunków technicznych i innych. 

Wymagania i warunki uczestnictwa w Programie

Na programy praktyk w USA można zapisywać się przez cały rok. Program skierowany jest do studentów i absolwentów do 32 roku życia, przy czym należy pamiętać o kilku podstawowych kryteriach, jakie musi spełniać kandydat: 

  • status studenta lub absolwenta studiów stacjonarnych lub zaocznych (nie mogą być to studia ukończone w USA) 
  • znajomość języka angielskiego na poziomie co najmniej średniozaawansowanym 
  • gotowość do wyjazdu na okres od 6 do 18 miesięcy . W przypadku własnej oferty praktyk możliwe są wyjazdy na krótszy okres.
  • posiadanie wykształcenia i/lub doświadczenia zawodowego zgodnego z profilem praktyki . Oferta praktyk musi być ściśle powiązana z kierunkiem studiów lub min. 5 letnim doświadczeniem w dziedzinie innej niż ukończony kierunek studiów. 
  • Minimalny wymiar pracy, jaki praktykodawca powinien zaproponować to 32 godziny tygodniowo (zazwyczaj 40h). Praktyka powinna być skonstruowana w taki sposób, aby umożliwić zapoznanie się z większością obszarów/działów firmy poprzez podział praktyki na fazy, które pokazują stopniowy rozwój oraz zwiększenie obowiązków i odpowiedzialności praktykanta. 
  • Program praktyk nie jest ofertą zatrudnienia lub stałej pracy w USA, dlatego też podczas jego trwania student/absolwent nie może zmienić praktykodawcy (poza wyjątkowymi przypadkami i za zgodą fundacji) ani też podjąć innej/ dodatkowej pracy. Program odbywa się na wizie J-1 i w związku z tym istnieje możliwość podróżowania po USA, maksymalnie do 30 dni po skończeniu praktyk (bez możliwości podejmowania pracy w tym czasie). 
Internship w USA

Szukasz praktykodawcy? Podstawa to dobry plan!

Na tej stronie znajdziesz wskazówki, które pomogą Ci dostać się na Praktyki do USA. Praktyki możesz szukać samodzielnie lub aplikując na oferty z naszej strony  AKTUALNE OFERTY PRAKTYK oraz korzystając z pomocy biura z USA - ICCE. 

  1. Zastanów się, jakiego rodzaju praktyka Cię interesuje? Przeanalizuj dotychczasowe doświadczenia zawodowe‚ zainteresowania‚, ale przede wszystkim weź pod uwagę to co studiujesz/ studiowałeś – ma to kluczowe znaczenie zarówno dla praktykodawcy‚ jak i fundacji sponsorującej.
  2. Przygotuj dobre resume (CV) oraz list motywacyjny. 
  3. Postaraj się obiektywnie ocenić swój poziom języka angielskiego i zastanów się czy przed wyjazdem na praktykę nie przydałoby się iść na dodatkowy kurs czy indywidualnie podszlifować język
  4. Wybierz możliwie dużo opcji poszukiwania praktykodawców. Z doświadczenia wiemy, iż najlepsze źródła to:
    • poszukiwanie praktykodawcy w USA podczas pobytu na programie Work and Travel czy choćby wizie turystycznej; 
    • prośba o pomoc i zaangażowanie znajomych lub rodziny w USA (jeśli posiadasz);
    • poszukiwania poprzez wyszukiwarki internetowe oraz dostępne w sieci ogłoszenia.

Pamiętaj, że Twoja firma goszcząca (Host Company/Host Organization) powinna być poinformowana o zasadach programu i warunkach uczestnictwa. Oto kilka podstawowych informacji: 

  • HC musi być firmą/organizacją zarejestrowaną w amerykańskim systemie podatkowym i musi posiadać numer identyfikacji podatkowej 
  • powinna liczyć co najmniej 10 pracowników 
  • firmy, które zatrudniają mniej niż 25 pracowników lub mają roczne dochody mniejsze niż 3 mln. $ będą musiały przejść dodatkową weryfikację w postaci Site Visit (osobistej wizyty przedstawiciela fundacji na miejscu praktyki) 
  • HC nie jest zobowiązana do tego aby zapewnić Ci zakwaterowanie i wyżywienie 
  • od Twojej pensji firma będzie miała potrącany jedynie podatek stanowy i federalny (czyli ok. 7.65%) 
  • Wszystkie koszty związane z programem, uzyskaniem wizy oraz transportem do USA pokrywa praktykant a HC musi jedynie podpisać i zatwierdzić Twój Plan Praktyki. 
Internship w USA

Kontakt z potencjalnym, praktykodawcą:

Pamiętaj! Oprócz dobrze przygotowanych dokumentów (resume i cover letter) napisz pracodawcy kilka słów o programie. Większość firm w USA nie wie o wizie J-1‚ zasadach dotyczących programu‚, dlatego też bardzo ważne jest by zasygnalizować kilka istotnych spraw, czyli to‚ że:

  1. będziesz uczestnikiem programu sponsorowanego przez amerykańską fundację akredytowaną przez Departament Stanu, 
  2. od pracodawcy będzie wymagane podpisanie planu praktyki (Training Placement Plan).
  3. od razu zaznacz, że interesuje Cię praktyka płatna (chyba, że nie jest to konieczny warunek), 
  4. praktyka to nie praca - firma, z którą będziesz chciał zrealizować swój program też musi o tym wiedzieć! 

Jeśli będziesz miał już wstępną pozytywną odpowiedź - zwykle czeka Cię telefoniczna rozmowa kwalifikacyjna. Przygotuj się do niej:

  1. zbierz informacje na temat firmy - jej historii, działalności, sukcesów, itp. 
  2. przygotuj pytania, które chciałbyś zadać potencjalnemu praktykodawcy (o ile będziesz miał taką możliwość) 
  3. podczas interview bądź zrelaksowany, pogodny i entuzjastyczny (Amerykanie naprawdę zwracają na to uwagę!) 
  4. na tym etapie nie negocjuj swoich warunków praktyki (wynagrodzenia, czasu pracy) - chyba że ten temat zostanie podjęty przez Twojego rozmówcę 
  5. wyślij e-mail z podziękowaniem za rozmowę i poświęcony Ci czas i wyraź ponownie nadzieję na pozytywny dla Ciebie wynik rekrutacji. 

Mam już praktykodawcę! I co dalej?

Jeśli masz już, praktykodawcę, zgłoś się do nas, a pomożemy Ci w doborze odpowiedniej fundacji sponsorującej i przeprowadzimy Cię przez proces aplikacji i weryfikacji firmy.

Zapoznaj się z ważnymi informacjami: 

Jak zgłosić się na Program Praktyki w USA? 

Wyślij swoje resume. Skontaktujemy się z Tobą telefonicznie lub mailowo i szczegółowo przedstawimy dalsze kroki. 

Skontaktuj się z nami - Resume wyślij na adres: internship@jobster.pl 

Jeżeli masz dodatkowe pytania lub chcesz dowiedzieć się więcej skontaktuj się z naszym biurem dzwoniąc na numer: (22) 3310050 wew 504 

ZAPISY PRZYJMUJEMY PRZEZ CAŁY ROK!!!